Hoe presenteer je je woning tijdens een Open Huis?

De NVM landelijke open huizen route is een ideale manier om je woning te presenteren aan geïnteresseerden. Verkopers zijn hierbij zelf aanwezig in hun woning en laten deze zien aan geïnteresseerden. Maar op welke wijze laat je je woning deze dag zien. Ga je de bezoekers je woning showen zoals een makelaar dat doet? Maak je het gezellig en zet je koffie met gebak klaar? In dit blog hoop ik je wat handvaten te geven die antwoord geven op deze vragen.

Zonder telefoonnummer géén contact.

Het allereerste dat dient te gebeuren als er een iemand aanbelt en de woning wenst te bekijken is dat deze zijn naam en telefoonnummer invult op de bezoekerslijst. Dit is essentieel! Als je dat niet gelijk doet bij binnenkomst is de kans dat je de gegevens later krijgt heel klein. Het belangrijke hieraan is dat de telefoonnummers en namen de tool zijn voor jouw makelaar om na het open huis contact te leggen met de bezoekers. Hierbij zal de makelaar altijd proberen om te komen tot een 2de bezichtiging.

Geen bezichtiging

De bezoekers tijdens de open huizen route verwachten de eigenaar van de woning, geen makelaar. Bovendien weet je makelaar wat wel en niet vermeld dient te worden en dat is zijn verantwoordelijkheid. Wees eerlijk maar ga niet teveel in op details. Je kunt natuurlijk wel je eigen ervaringen met de woning en buurt vertellen, mits deze positief zijn. Hebben mensen vragen over de staat van de woning of over details dan kan je het beste aangeven dat de makelaar dat tijdens een 2de bezichtiging met ze bespreekt.

Praat nooit over de prijs

Laat je nooit uit over de prijs die je voor de woning wenst te vangen, verwijs mensen die vragen hebben over de prijs of de biedingsprocedure naar de makelaar.

Geen theekransje

Verkopers hebben vaak de neiging om tijdens een open huis koffie, thee, koekjes en soms zelfs gebak klaar te zetten voor bezoekers. Natuurlijk is het vriendelijk en stelt het mensen op hun gemak als zij even rust hebben tijdens het bezoeken van meerdere woningen. Pas echter op dat je niet de hele dag koffie aan het drinken bent met bezoekers.

Hoe presenteer je je woning

Een volle woning is een kleine woning

Zorg ervoor dat je woning er ruim uitziet. Als je (grote) huisdieren hebt is het verstandig als deze niet thuis zijn tijdens de open huizen dag. Bezoekers kunnen er allergisch of bang voor zijn en dat zal zeker zorgen voor een slechte 1ste indruk. Natuurlijk zorg je ervoor dat je huis opgeruimd en netjes is.

Wat te doen als er meerdere mensen tegelijk willen kijken?

Bezoekers komen zonder afspraak, dus het is mogelijk dat er meerdere mensen tegelijk aankomen. Persoonlijk vind ik het verstandig om met niet meer dan 3 of 4 mensen tegelijk door de woning te lopen: de woning wordt immers kleiner als het drukker is. Bovendien kan je niet elke bezoeker in de gaten houden. Bij teveel bezoekers kan je rustig zeggen tegen mensen die voor de deur staan dat ze nog even geduld moeten hebben en dat ze even kunnen wachten op de bank of een blokje kunnen gaan lopen. Zo voorkom je dat er overal mensen door je woning lopen zonder begeleiding of overzicht.

Veel succes met de Open Huizen Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s