Tips om de juiste makelaar te vinden om je woning te verkopen in Haarlem

Je wilt je woning verkopen en bent op zoek naar een verkoopmakelaar. Hoe maak je de beste keuze? In dit blog geef ik je een aantal praktische tips die je op weg helpen (de tips komen voort uit mijn eigen ervaring en ideeën over de makelaardij en mede door het Blog van Christiaan van der Sanden-een hele actieve makelaar in de regio Arnhem: http://www.openmakelaars.nl/) Allereerst moet je je een aantal zaken afvragen:

-Wil je met of zonder makelaar verkopen?

-Hoeveel makelaars ga je uitnodigen en hoe ga je ze selecteren?

Zonder makelaar verkopen?

Ik kan me voorstellen dat je verwacht (veel) geld te kunnen besparen door zelf te verkopen. Je kunt kijkers zelf rondleiden en goede afspraken maken met een makelaar over wat je wel en niet zelf wilt doen. Makelaarsland is een kantoor die dit aanbiedt, maar er zijn ook veel kleine, lokale makelaars die dit aanbieden.

Maar bedenk je wel dat je je duurste bezit gaat verkopen en dat een goede makelaar je woning beter kan verkopen dan jijzelf. Hou er rekening mee dat niet elke kijker het prettig om direct met een verkoper te maken te hebben. Een goede makelaar kan zichzelf terug verdienen door een beter onderhandelingsresultaat, een snellere verkoop, of minder extra kosten voor advertenties etc.

Een makelaar selecteren?

In de stad Haarlem zijn al ruim 50 makelaarskantoren, het is vreselijk lastig om het beste kantoor te vinden voor de verkoop van jouw woning. Uiteraard is het belangrijk dat je een goede klik hebt en dat de makelaar goed bekend is in jouw buurt.

Hoeveel makelaars nodig je uit?

Het is gebruikelijk dat je meerdere makelaars uitnodigt voor een (vrijblijvend) verkoopgesprek. Uit ervaring weet ik dat verkopers 2 tot 4 makelaars uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Dit vindt vaak plaats in jouw woning waarbij de makelaar gelijk in kan gaan op vragen die je mogelijk hebt en je direct een advies kan geven over de vraagprijs en te verwachten opbrengst.

Om je goed voor te bereiden een aantal tips:

 • Informeer bij vrienden en kennissen hoe hun ervaringen zijn en of een makelaar kunnen aanbevelen.
 • Hoe tevreden waren vorige klanten van de makelaar? Kijk op websites als http://www.wieisdebestemakelaar.nl/ of http://www.woningmakelaarvanhetjaar.nl
 • Is de makelaar actief in je wijk?
 • Verzorgt de makelaar alles zelf, of komt er iemand anders om bijvoorbeeld de bezichtigingen te doen?
 • Hoeveel woningen hebben ze in de verkoop en hoeveel fulltime makelaars hebben ze? Deel het aantal woningen door het aantal makelaars en je hebt een idee over de hoeveelheid tijd die ze voor je hebben.
 • Hoeveel woningen hebben ze verkocht? Dit kan je tegenwoordig op funda.nl bij het betreffende kantoor zien en geeft een beeld over de verhouding tussen het aantal woningen dat ze in verkoop hebben en het aantal verkopen. Om je een voorbeeld te geven:http://www.funda.nl/makelaars/haarlem/10294-leef-makelaars-taxateurs-oz/woningaanbod/koop/verkocht/heel-nederland/

Makelaar vinden in Haarlem

Hoe maak je een keuze tussen de geselecteerde makelaars?

 • Hoe heeft de makelaar zich voorbereid op het gesprek? Weet hij hoe lang je er woont en heeft hij informatie over de meest recente verkopen in de buurt?
 • Hoe reëel is de geadviseerde vraagprijs en de opbrengst? Er zijn makelaars die gouden bergen beloven in de hoop dat ze je woning mogen verkopen en makelaars die een scherpe vraagprijs adviseren voor een snellere verkoop.
 • Op welke punten onderscheidt de makelaar zich van andere makelaars?
 • Hoe klikt het? Je gevoel is belangrijk, het is noodzakelijk dat je de makelaar volledig vertrouwd en dat je het idee hebt dat je voor iedere vraag bij hem/haar terecht kunt.
 • Kosten. Let op de verhouding prijs/prestatie, want een duurdere makelaar kan aan het eind van de rit wel eens goedkoper zijn. Een goedkopere makelaar rekent vaak extra kosten voor zaken zoals een open huis, let dus op de verborgen kosten.
 • Wat doen ze standaard voor de verkoop? Werken ze met 3-D plattegronden, 360 graden foto’s en filmpresentaties? Gebruiken ze nieuwe media, zoals Facebook en Twitter?
 • Hoe is de Funda presentatie en hoe hoog staan de woningen in de Funda ranking?

Mocht je vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben dan lees ik dat graag.

Met vriendelijke groet,

Jochum Steur
06-22454984
info@leefmakelaars.nl

Leef! Makelaars-Taxateurs o.z.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s